-->

Rólunk

Sorsokban gondolkodunk

Hiszünk benne, hogy mindenki magában rejtik a kulcsot a változáshoz, előrelépéshez. Hisszük, hogy ha az egyes embert teljességében, személyes sorsát figyelembe véve segítjük, akkor lesz esélye kitörni a hajléktalanságból.

Célunk, hogy azok az emberek, akik már szinte mindent elveszítettek és most keményen küzdenek a megkapaszkodásért, igazi esélyt kapjanak az újrakezdésre.

Mire van szükség ahhoz, hogy valaki kijusson a hajléktalanságból?

Aki otthontalanként pályázik hozzánk, rendszerint bátor és motivált. Keményen küzd azért, hogy kimásszon a hajléktalanságból.

De ez nem elég! Bíznia kell önmagában és éreznie, hogy hiszünk benne. Szakmai segítségre, lelki támogatásra és pénzre van szüksége az induláshoz. A kezdő tőkét, amit - mint egy start up vállalkozásnak - biztosítunk számára, többnyire tanulásra, szakmaszerzésre fordítja és ez már középtávon is nagyon megtérül.

Miért számít sokat a Te segítséged?

A Van Esély kicsi, de hatékony. Kevés pénzből igyekszünk nagy célokat elérni és minél több embernek segíteni abban, hogy hajléktalanból saját otthonnal rendelkezővé váljon. Állami támogatást és normatívát nem kapunk, bevételünk szinte kizárólag adományokból és felajánlott adó 1%-okból van. A mellénk álló emberek segítsége nélkül nem tudnánk működni.

Adományozónk üzenete

Titeket támogatni az egyik legjobb módja a fizetésem elköltésének!

Haspel Adrienne

Nagy szükségünk van a te támogatásodra is! Nemcsak nekünk segítesz, hogy segíthessünk. A pályázóinknak is nagyon sok erőt ad, hogy tudják, mellettük állsz. Közösen, veled együtt még több történetünk lehet!

Támogass!

Módszerünk

Mindenkinek azzal segítünk, amire a továbblépéshez valóban szüksége van. Ez lehet tanulás, szakmaszerzés, munkaeszköz, bármilyen esélyteremtő beruházás vagy a megrázó életutak feldolgozása.

Évente kétszer pályázati kiírást teszünk közzé, melyre otthontalan emberek/családok és szociális munkások/segítők párosainak jelentkezését várjuk azért, hogy a hajléktalanság elhagyására kidolgozott konkrét terveiket megvalósíthassák. Az általunk támogatott pályázókkal hosszú, minimum fél éves intenzív, közös munka kezdődik. Ennek alapja egy életútra vonatkozó mélyinterjú, melyet a segítő az otthontalan emberrel készít el.

Azt tapasztaltuk, hogy a hajléktalanságból való tartós kilépéshez legtöbbször nem elég jobb szakmát szerezni, dolgozni kezdeni, pénzt gyűjteni. Meg kell találni és kezdeni kell valamit azokkal az elakadásokkal, veszteségekkel, mintázatokkal, amelyek feldolgozása lehet a kulcs ahhoz, hogy az ember új módokon tudjon reagálni a problémákra és elhiggye magáról, hogy ő nem hajléktalan.

A Van Esély Alapítvány a professzionális szociális munka eszköztárát bevetve és személyes támaszt nyújtva kíséri végig a segítségre szorulókat az úton.

Adományozónk üzenete

Bár csak minimális összeggel tudtam hozzájárulni a célokhoz, de szuper, hogy végül összejött annyi, hogy néhány pályázatot tudtatok támogatni. A legjobb viszont az, hogy TI VAGYTOK! Hogy elhivatottan, lelkesen dolgoztok az ügyfelekért. Hogy minden sorotokból lehetett érezni a szeretetet. Hogy azt éreztetitek mindenkivel, akár a pályán dolgozó kollégákkal is, hogy érdemes ezt csinálni. Egyre ritkábban hallani ilyen friss és lelkes hangokat. Szóval köszi a munkátokat!

Mónika

Működésünk

Alapítványi formában, pályázati úton működünk. A hajléktalan emberek és a velük dolgozó szociális munkások párosai közösen dolgozzák ki azt a programot, amelyről úgy gondolják, előre viszi a személyt vagy családot a hajléktalanság elhagyása felé.

Az életutakat, pénzügyi terveket, kockázatokat bemutató pályázatot a kuratóriumunk bírálja el és választja ki közülük a támogatandó programokat.

Eredményeink

1990 óta több, mint 300 egyedülálló hajléktalan és otthontalan család tervét támogattuk. A legtöbben sikeresen teljesítették a tervüket. Sokan közülük már a közös munkát követő hónapokban komoly eredményeket értek el: munkába álltak vagy lényegesen több fizetésért, jobb munkát kaptak. Iskolába jártak, erősödtek családi kapcsolataik, önképük és lelkiállapotuk javult, esetleg kiköltöztek az addig lakóhelyet jelentő intézményből és anyagilag gyarapodni kezdtek. A tervüket megvalósító pályázóink szinte mindannyian konkrét, mérhető lépést tettek előre a hajléktalanság végleges elhagyásához vezető úton.

Csapatunk

Breitner Péter

Breitner Péter

a kuratórium elnöke, önkéntes

Kelemen Gábor

Kelemen Gábor

kuratóriumi tag, önkéntes

Keresztes Cecília

Keresztes Cecília

kuratóriumi tag,
kommunikációs vezető,
szakmai programok koordinátora

Kovács Ivetta

Kovács Ivetta

önkéntes,
szakmai tanácsadó

Matern Éva

Matern Éva

önkéntes,
esetmegbeszélő csoportok vezetője

Répási Viktória

Répási Viktória

kuratóriumi tag, önkéntes

Rész Levente

Rész Levente

kuratóriumi tag,
önkéntes,
esetmegbeszélő csoportok vezetője

Varga Dóra

Varga Dóra

ügyvezető

Van Esély Alapítvány

A Van Esély Alapítványt magánemberek, Dr.Gergely István és Korompay Judit hozták létre 1990-ben. Az Alapító Okiratban foglalt cél otthon nélküli emberek támogatása abban, hogy megtalálják a hajléktalan életformából kivezető utat.

Az alapítvány nyílt, adományokat fogad magánemberektől és jogi személyektől.

A Van Esély vezető szerve a kuratórium,melynek tagjai: Breitner Péter (elnök), Kelemen Gábor, Keresztes Cecília, Répási Viktória és Rész Levente

Csapatunk további tagjai: Kovács Ivetta, Matern Éva és Varga Dóra.

A Van Esély közhasznú szervezet, évente szakmai és pénzügyi beszámolót készít és jogosult a szja 1%-ok elfogadására.