-->

Advent negyedik hete – Éva

2022.12.18.
Éva

Tetszett? Oszd meg!

Ma meggyújtjuk az utolsó adventi gyertyát, és kinyitjuk kalendáriumunk utolsó zsebét. Olvasd el Éva történetét, aki kislányként került intézetbe, és már felnőttként, estin, a kisbabája mellett fejezte be az általános iskolát. Most szakmát szeretne szerezni, dadus szeretne lenni egy oviban.

Segítesz, hogy ez a karácsony sorsfordító lehessen a számára?

Éva csöndes, visszahúzódó fiatal nő, még csak 19 éves. Kislányával, Jázminnal, és férjével, Simonnal egy vidéki családok átmeneti otthonában él már két éve. Sok testvérével együtt gyerekként, 13 évesen került intézetbe, és borzasztó nehezen élte ezt meg. Szülei nem látogatták, azóta sincs kapcsolatuk, kisebb testvéreivel viszont nagyon közel állnak egymáshoz. A gyerekotthonban ismerte meg Simont, aki néhány évvel idősebb nála. Mikor Simon nagykorú lett, és a nagyszüleihez költözött az intézetből, Évi utána szökött. Azóta együtt élnek, összeházasodtak, és rendkívül erősen ragaszkodnak egymáshoz.

Simonnal a korábbi években már dolgoztunk együtt. Csecsemő volt még, amikor kábítószerfüggő édesanyja helyett nagyszülei kezdtek vigyázni rá, majd ovis korában állami gondozásba került. Sok intézetet végig járt, sok rosszat élt át, és kamaszkorára ő is droghasználó lett. Erejének, motivációjának, segítőinek, és Évi támogatásának köszönhetően végül részt vett egy komoly rehabilitációs programban. 3 éve egyáltalán nem használ semmilyen kábítószert és alkoholt sem iszik soha. Tavaly a Van Esély támogatásával targonca-, és nehézgépkezelői végzettséget szerzett, nagyon sokat és keményen dolgozik, sokszor még este és hétvégén is. Küzd a családjáért.

Éva élete már kicsi korában is nagyon zaklatott volt, folyton költöztek, nem járt rendesen iskolába. A szökésekor félbehagyta az általános iskola 8. osztályát. Az elmúlt évben, míg Jázminnal otthon volt, újra beiratkozott a suliba, és Simon támogatásával estin befejezte az általános iskolát. Most, hogy Jázmin kezdi a bölcsit, Évi elhatározta, hogy szakmát szerez, dadus szeretne lenni.

Hihetetlen, amit ez a fiatal pár ilyen nehéz gyerek-, és kamaszkor után elért. Nagyon szeretik és támogatják egymást, küzdenek és apránként lépegetnek előre. Felnézünk rájuk, és drukkolunk.

Az idei advent ebben a családban most tényleg a várakozásról, reményről és a bizalomról szól.

Segítesz, hogy Éva terve megvalósulhasson?

240 ezer forintot szeretnénk összegyűjteni, ebben benne van az óvodai dajka tanfolyam tandíja, a vizsgadíj, és az Évával szorosan együtt dolgozó szociális munkás jelképes díjazása.

A segítők önkéntesként pályáznak hozzánk, nagyon sokat dolgoznak már azzal is, hogy beadják a pályázatot. A terv megvalósulásáért a hajléktalan emberek mellett ők is nagyon sokat tesznek, és ezért átlagosan havi 10 ezer forintot tudunk nekik fizetni. Ahhoz, hogy valaki valóban maga mögött hagyja a hajléktalanságot, korántsem elég, hogy piacképes szakmát szerez. El kell hinnie önmagáról, hogy képes a kezébe venni a sorsát, és megbirkózni azokkal a problémákkal, amik addig maguk alá gyűrték. Ez nem megy egyedül. Köszönjük, ha segítesz!

A fotókon nem Évi szerepel, a képeken olyan embereket láthattok, akik a korábbi években sikeresen pályáztak hozzánk. Éva anonimitását őrizzük.

Tetszett? Oszd meg!

Olvass még!