-->

Júlia

Juli

Juli egész életében szenvedett az eredeti családjából hozott diszfunkcionális mintáktól és mentális betegségétől. Egy súlyos lakástűz után hajléktalan lett, most építi újra az életét. Egészsége rendbe jött, biztonsági őrnek tanul.

Juli Erdélyben nőtt fel, 18 éves koráig itt élt szüleivel, akik mindketten alkoholbetegek voltak. Nem tudott románul, nagyon nehezen élte meg a kisebbségi létet, és ez a továbbtanulását is nagyban befolyásolta: ipari technikumot végzett, mert menet közben megszűnt a magyar osztály a választott tagozatán, és más szakma tanulása nem volt elérhető a számára magyarul.

Nagyon zaklatott családi életet éltek, a kamasz Juli kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, mindkétszer kórházban mentették meg az életét, de az életben tartáson túl semmilyen segítséget nem kapott. Az iskola befejezése után azonnal elhagyta a családját, Magyarországra jött.

Évtizedeken keresztül albérletekben élt, kemény fizikai munkát végzett, és sorozatosan alkohol-, és szerfüggő párkapcsolatokat alakított ki. A súlyos terhek ellenére nagyon kitartóan küzdött, mindig dolgozott, hitelt vett fel, és lakást vásárolt egy vidéki nagyvárosban.

Egész életében szenvedett instabil mentális-, és lelkiállapotától. Többször volt hosszabb időkre kórházban, először depresszióval, majd bipoláris zavarral, végül skizofréniával diagnosztizálták. Többször került nagyon mélyre, rossz állapotba, egy ilyen alkalommal kigyulladt a lakása és teljesen kiégett, ő maga pedig súlyos sérülésekkel került kórházba. Hónapokig tartott a gyógyulása. A lakás használhatatlanná vált, Juli a kórházból hajléktalanszállóra költözött. A sok rosszban egy kis jó is történt vele: szuper csapat kezdett segíteni neki. Szociális munkással, pszichiáterrel és pszichológussal kezdett együttműködni, mentális állapota nagyon látványosan javult a biztonság, a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia hatására.

Már 3 éve kiegyensúlyozott, mélypontjai eltűntek. A lakáshitelt és a közös költséget folyamatosan fizeti, és nagyon-nagyon kuporgat, hogy összegyűjtsön 4-5 millió forintot a lakás felújításához, lakhatóvá tételéhez. Az egészségi állapota súlyosan megromlott a tűzben, a teste megégett és a tüdeje is károsodott, így nem bírja már az iparban végzett munkát.

A támogatásunkkal most biztonsági őrnek tanul, recepciós, vagy portás munkát szeretne. Nagyon izgulós, rettentően szorongott azon, hogy sikerül-e a záróvizsga, de megugrotta ezt a lécet is: 2023. decemberében sikeresen levizsgázott!

Júlia programját a Ferencvárosi Önkormányzat támogatta. Köszönjük!

2024. április

Legyél Támogató!

Segítesz, hogy valaki, aki most még hajléktalan, ne legyen mindig az?

Adományoddal Te is sokat tehetsz azért, hogy mások is elindulhassanak. Ha Te hiszel bennük, azok az emberek, akik már szinte mindent elvesztettek, újra hinni kezdhetnek önmagukban.

Támogass!