-->

István

István

István targoncakezelőnek és villanyszerelőnek tanult azért, hogy családjával albérlet tudjon költözni az átmeneti otthonból. Ma már saját kis házukban élnek vidéken!

István 25 éves volt, amikor pályázott hozzánk, családjával jelenleg családok átmeneti otthonában élt. Innen szerettek volna előrelépni, és önálló lakhatásukat megteremteni.

István sosem tapasztalta meg egy szerető család támogatását, szülei kapcsolata konfliktusokkal volt terhes, sokszor költöztek, baráti kapcsolatai nem tudtak kialakulni. Bár mindig jó tanuló volt, ám korán el kellett hagynia az iskolapadot. A 8 osztály elvégzése óta folyamatosan dolgozik. 18 évesen ismerte meg a párját, azóta is felesége jelenti az egyetlen igazán szeretetteli, támogató kapcsolatot az életében.

2011-ben kezdődött hajléktalan kálváriájuk: édesapjukkal közös tulajdonú, miskolci ingatlanuk értékesítése, majd a családi vagyon megosztása és a tartozások kifizetése nem a terveik szerint alakult. Először albérletről albérletre, majd rokonoktól rokonokig költöztek, míg végül 2015-ben kötöttek ki a családok átmeneti otthonában. Itt végre megállapodhattak, de csak átmenetileg, másfél évig maradhattak, utána ki kell költözniük. Istvánnak nem volt semmilyen szakmája, tudta, hogy ha olyan munkát szeretne, amiből albérletet tudnak fizetni, tanulnia kell. A targoncakezelést választotta.

A Van Esély Alapítvány 2016.  júniusában 14 nap alatt gyűjtött össze 161.500 forintot István terveinek megvalósítására.

István a támogatásunkkal nem csak az eredetileg tervezett targoncavezetői sulit kezdte meg, hanem beiratkozott egy földmunka-gépkezelői OKJ-s tanfolyamra is.

Nagyon lelkesen látogatta a képzést. Motivációjának és érdeklődésének köszönhetően nem csak elsőre sikerült minden vizsgája, de elhatározta, hogy még tovább képzi magát. A targoncavezetői képesítés megszerzése után először egy földmunkagép-kezelői tanfolyamot végzett el sikeresen, majd pedig egy két éves villanyszerelői képzést is. Mindezek mellett folyamatosan dolgozott és végül hitel segítségével vettek egy kis házat vidéken.Ugye, hogy van esély?! 🙂

Istvánnal és szociális munkásával fél éven keresztül együtt dolgoztunk azért, hogy a család tervei valóra válhassanak. A szociális munkás esetvezetési tevékenységét esetmegbeszélő csoporttal segítettük, elkészült Istvánnal az életútinterjú is. A szociális munkás számára olyan sokat jelentett módszereink elsajátítása, hogy azokat meghonosította intézményében is, ahol azóta minden ügyfelükkel készítenek életút interjút, amit felhasználnak az esetmunkában.

A fotókat köszönjük Halász Lászlónak!

2022. március

Legyél Támogató!

Segítesz, hogy valaki, aki most még hajléktalan, ne legyen mindig az?

Adományoddal Te is sokat tehetsz azért, hogy mások is elindulhassanak. Ha Te hiszel bennük, azok az emberek, akik már szinte mindent elvesztettek, újra hinni kezdhetnek önmagukban.

Támogass!