-->

Anikó

Anikó

Anikó súlyos párkapcsolati erőszak áldozataként lett hajléktalan. Nagyon rossz lelkiállapotban, hajléktalanszállón él, az előbbre jutás kulcsa az ő esetében a traumák feldolgozása. Jelenleg egyéni pszichoterápiába jár, próbál erősödni, ismét magára találni.

Anikó három kisgyerekével menekült el otthonról, a legnyomasztóbb skandináv pszicho-thrillereket idéző súlyos bántalmazások után. Még fiatal, harmincas éveiben jár, érettségizett, technikumot végzett. Világvégi kis tanyáról származik, már gyerekkorában gyakorolta az elszigeteltséget, majd feleségként teljesen bezárva és terrorizálva élt. Az évek alatt sokszor próbált kitörni a helyzetéből, krízis szállón, védett, titkos anyaotthonban is töltött hónapokat, de a legtöbb bántalmazó kapcsolatban élő emberhez hasonlóan ő is sokszor visszatért a függő helyzetbe.

Egy különösen súlyos incidens után mégis sikerült elhatároznia magát és megszökött, éjjeli menedékhelyen húzta meg magát, és feljelentette a férjét. Gyerekeit rokonoknál helyezte el a gyámhivatal, jelenleg zajlik a válás és a nyomozás, Anikó pedig próbál talpra állni.

A bántalmazásban töltött évtized alatt maradandó sérüléseket szenvedett, kitörtek a fogai, megsérült a koponyája és halláskárosult lett. Nehezen mer emberek közé menni, fél, poszttraumás stressztől szenved.

A szociális munkással közösen komoly tervet dolgozott ki: egyéni pszichoterápiába kezdett járni, ebben támogatjuk. A cél a biztonságérzetének megteremtése, önértékelésének megerősítése, és annak elérése, hogy a személyiségére ható mögöttes, romboló erőkkel képessé váljon szembenézni, megküzdeni.

Abban bízunk, hogy a traumái feldolgozásával megteremtheti önálló élete alapjait, megszabadulhat a bántalmazójától való függés béklyóitól, hogy szabad lehessen.  Ha ebben sikerül előre jutni, és Anikó lelkiállapota lényegesen javul, képes lesz újra emberek közé menni, és a meglévő, piacképes szakmájával elhelyezkedni.

Anikó nagyon szoros, intenzív kapcsolatban van a gyerekeivel, borzasztóan vágyik utánuk, szeretné mihamarabb megteremteni önálló otthonukat, hogy újra együtt élhessenek. Az első lépés valószínűleg egy családok átmeneti otthona lesz, és hosszú távon talán sikerül támogatott lakhatásba, albérletbe költöznie a kis családnak.

2023. december

Legyél Támogató!

Segítesz, hogy valaki, aki most még hajléktalan, ne legyen mindig az?

Adományoddal Te is sokat tehetsz azért, hogy mások is elindulhassanak. Ha Te hiszel bennük, azok az emberek, akik már szinte mindent elvesztettek, újra hinni kezdhetnek önmagukban.

Támogass!