Tímea nagycsaládba született, nyolcadik gyermekként látta meg a napvilágot. Gyermekkora boldogan telt, a sok testvér mindig kieszelt valamilyen játékot, sohasem unatkoztak. A szakmunkásképző iskolában cipőkészítőnek tanult, majd évekig a postánál dolgozott. Fiatalon férjhez ment, 6 gyermeke született, sokáig főállású anyaként nevelte őket. Gerince még a postán végzett kemény munka során súlyosan megbetegedett, így leszázalékolták, de rokkantnyugdíjat soha sem vett igénybe. Mióta legkisebb gyermeke is iskolás, folyamatosan dolgozik. Férje 2010-ben elhagyta a családot, ami anyagilag súlyosan érintette Tímeát és gyermekeit, az önkormányzat hamarosan kilakoltatta őket. A házban lakók szerették Tímeát és a gyerekeket, az egyik – átmenetileg távol élő – lakó szívességből átengedte lakását a különben utcára kerülő családnak. Évekig éltek itt, de a lakás eladása után ez a lehetőség is megszűnt. Az albérlet jelenleg nem járható út számukra, hiszen Tímea egyedül tartja el 4 kiskorú gyermekét, és fizetése, amit egy általános iskola konyháján végzett munkájával keres, nagyon alacsony.

Tímea sokáig, keményen küzdött azért, hogy a súlyos szegénység ellenére családja együtt maradhasson és megőrizhessék önálló lakhatásukat. Néhány hónappal ezelőtt végül mégis anyaotthonba kerültek, de nagyon bíznak benne, hogy hamarosan ismét saját otthonukban élhetnek.

▶ ▶ ▶ továbbolvasom Tímea történetét 

Tímea

Tímea szociális gondozó és ápoló tanfolyamra járt támogatásunkkal.

 

Tímea adománygyűjtő oldala

Róbert

Róbert személyi-és vagyonőr képesítést szerzett támogatásunkkal.

 

Róbertet a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával segítettük.

A fotókat köszönjük Halász Lászlónak!

Róbert 64 éves, élete hullámhegyekkel és völgyekkel volt tele. Munkáját és lakhatását egészségi állapota drasztikus megromlása miatt veszítette el, több stroke-ot is kapott az elmúlt 10 évben. Szerencsére azóta szinte teljesen felépült, de önkormányzati bérlakását fizetésképtelensége miatt elveszítette.

2016. március óta egy hajléktalan emberek számra fenntartott átmeneti szálló lakója. Jövedelme rendkívül alacsony, 28 500 Ft-os öregségi nyugdíjat kap, ebből közel 10 000 Ft szállódíjat fizet, a maradék, rendkívül kevés pénzből próbálja megélhetését fedezni. Anyagi helyzete és így sorsa is csak akkor fordulhatna jobbra, ha nyugdíját munkajövedelemmel tudná kiegészíteni. Jó eséllyel tudna portás munkát végezni, de ehhez vagyonőri végzettségre van szüksége.

A Van Esély Alapítvány 114 600 Ft támogatást nyújt Róbertnek, hogy el tudja végezni a személyi-és vagyonőr tanfolyamot. Ez az összeg a képzés elvégzésének valamennyi költségét és a vagyonőri igazolvány kiállításának díját is fedezi. A támogatási összeg forrását a korábban Jani számára összegyűlt adományok jelentik. Emellett pályázati forrásból díjazást nyújtunk Róbert szociális munkása számára, aki módszertani támogatásunk mellett végzi az esetkezelési, változásmenedzselési feladatokat.

▶ továbbolvasom Róbert történetét ▶▶▶

Alapítványunk fennállásának 20 éve alatt több, mint 250 otthontalan embert segítettünk céljai elérésében.

Minden történet egyedi és különleges, de a téma érzékenysége miatt csak keveset van módunk bemutatni.

Köszönjük azoknak, akik vállalják a nyilvánosságot! A fotók nélküli történeteket anonimizálva közöljük. 

Jani már kisiskolás korában ládákat pakolt a helyi zöldségesnél. Kereskedelmi szakiskolát végzett, majd raktárosként helyezkedett el, diszkontáruházakban kezelte az árukészletet és a beszerzést. Később beletanult az öntözőrendszerek telepítésébe, majd a mentőszolgálathoz állt be recepciósnak. Ahogy ő fogalmaz: szerette a pörgést, a folytonos kihívást, új helyzeteket. Ekkor a nagymamájával élt, akihez még 14 évesen költözött át szülei súlyosbodó alkoholgondjai miatt. Nagymamája volt az egyetlen, aki nem ivott a családban, az ő halálával aztán Jani alól is kicsúszott a talaj: idővel elúszott a fix munka, és végül a lakhatás is. Biztonsági őrként, majd városligeti bódés árusként próbálta fenntartani magát.

▶ továbbolvasom Jani történetét ▶▶▶

Jani

Jani számára targoncavezetői tanfolyam finanszírozására gyűjtöttünk adományokat.

Kecskeméti Dávid fotóit köszönjük!

István

Istvánt targoncavezetői jogosítvány megszerzésében segítettük, hogy jobban fizető állást vállalhasson, és albérletbe költözhessen családjával.

István 25 éves fiatalember, családjával jelenleg családok átmeneti otthonában él; innen szeretnének előrelépni, és önálló lakhatásukat megteremteni. Ehhez elengedhetetlen egy stabil munkahely.

István sosem tapasztalta meg egy szerető család támogatását, szülei kapcsolata konfliktusokkal volt terhes, sokszor költöztek, baráti kapcsolatai nem tudtak kialakulni. Bár mindig jó tanuló volt, ám korán el kellett hagynia az iskolapadot. A 8 osztály elvégzése óta folyamatosan dolgozik. 18 évesen köszöntött be életébe a szerelem, azóta is felesége jelenti az egyetlen igazán szeretetteli, támogató kapcsolatot az életében. 2011-ben kezdődött hajléktalan kálváriájuk: édesapjukkal közös tulajdonú, miskolci ingatlanuk értékesítése, majd a családi vagyon megosztása és a tartozások kifizetése nem a terveik szerint alakult. Először albérletről albérletre, majd rokonoktól rokonokig költöztek, míg végül 2015-ben kötöttek ki abban a családok átmeneti otthonában, ahol jelenleg is élnek. Itt végre megállapodhattak, ha csak átmenetileg is; hamarosan azonban lejár 1,5 éves tartózkodási lehetőségük, muszáj tovább lépniük.

 

▶▶▶ továbbolvasom István történetét