gallery/logo-text-small

tevékenységünk

Sorsokban gondolkodunk.

Mindenki magában rejti a kulcsot a változáshoz. Azokkal és azokért dolgozunk, akiknek nincs hol laknia. Hisszük, hogy ha az egyes embert teljességében, személyes sorsát figyelembe véve segítjük, akkor lesz esélye kitörni a hajléktalanságból. Pénzt, odafigyelést és szakmai segítséget nyújtunk azért, hogy egy-egy otthontalan embernek, családnak meg tudjuk adni azt a lökést, ami kivezeti kilátástalannak tűnő helyzetéből.

Összetett programjaink mindenkinek azzal segítenek, amire a továbblépéshez valóban szüksége van (pl. szakmaszerzés, munkaeszköz, bármilyen esélyteremtő beruházás vagy a megrázó életutak feldolgozása érdekében egyéni pszichoterápia vagy családterápia). E befektetések révén a legkiszolgáltatottabb emberek is saját maguk dolgozhatnak sorsuk jobbra fordításáért. A segítő folyamat szereplőinek egységére, a segítségre szoruló (hajléktalan ember), a segítő (szociális munkás), a változást segítő menedzser (vanesély) és a finanszírozó (adományozó) közös céljára, együttműködésére alapozunk, valamint az egyéni életutakra és személyes motivációkra építünk.

Pályázati úton működünk, hajléktalan emberek és a velük dolgozó szociális munkások párosai közösen dolgozzák ki azt a programot, amelyről úgy gondolják, előre viszi a konkrét személyt/családot a hajléktalanság elhagyásáért megtett úton. Az életutakat, pénzügyi terveket, kockázatokat bemutató pályázatot a kuratóriumunk bírálja el és választja ki a támogatandó programokat. A célzott beruházáslu után sokszor már a következő hónapokban látszik az eredmény: munkába állás, iskolába járás, családi kapcsolatok, önkép-, és lelkiállapot javulása, esetleg kiköltözés az intézményből, anyagi gyarapodás. Az otthontalan emberek köré segítő hálót építünk, melyben többnyire valamilyen tanulás, szakmaszerzés finanszírozása, munkaeszköz beszerzése, szakmai és lelki támogatás és mentálhigiénés segítség jelenik meg. 20 év alatt kb. 220 hajléktalan emberrel dolgoztunk együtt a személyes előbbrejutásukért, a fő célunk a munkaerőpiaci helyzet javulása mellett az önbizalom és a változtatás iránti elköteleződés erősítése, az akadályozó lelki-, vagy más tényezők feloldása, az életút feldolgozása.

A Van Esély kicsi, de hatékony. Kevés pénzből működünk, de azt a keveset adományokból kell összegyűjtenünk, más forrásunk nem nagyon van. Ahhoz, hogy újabb otthontalan emberek restartját tudjuk támogatni, kulcsfontosságú a ti segítségetek. Ha a hajléktalan emberek megélik, hogy személyes sorsuk sok embert meggyőz és ismeretlenek állnak melléjük, az óriási mobilizáló erőt jelent a számukra. Ha hisznek bennük, ők is újra hinni kezdenek önmagukban.

pályázataink

tudástár

"Az utcák népe" - a BMSZKI és a Menhely Alapítvány tanulmánykötete a fedél nélkül élő emberekről

„Azóta kedvesebb vagyok az emberekhez” avagy Mitől működik a közösségi adománygyűjtés?

Gyakorlati tanácsok közösségi adománygyűjtéshez

Solt Ottilia: Interjúzni muszáj

"MENTÉS MÁSKÉNT" - Tanulmányok a Van Esély Alapítvány programjáról. A linken a 2010-ben kiadott teljes kötet letölthető, az alábbi tanulmányok pedig egyenként is olvashatók:

Új pályázati felhívás!

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy "Tour de Chance 2020" adománygyűjtő kampányunk sikerének köszönhetően újabb hajléktalan embereket és családokat tudunk támogatni 2021. márciusától. A felhívás és az adatlapok letölthetők az alábbi linkeken:

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

PÁLYÁZATI ADATLAP EGYÉNEKKEL MEGVALÓSÍTOTT PROGRAMOKHOZ

PÁLYÁZATI ADATLAP CSALÁDOKKAL MEGVALÓSÍTOTT PROGRAMOKHOZ

 

A pályázatok beadásának határideje: 2021. február 23.

 

Korábbi felhívásaink anyagai elérhetőek ezen az oldalon.