Ági még csak 19 éves, de már súlyosan bántalmazott nő és egyedülálló anya. Állami gondozásban élt, szüleit nem ismeri. Női szabó és varrónő végzettsége van, a szakmáját nagyon szereti, műveivel versenyeket nyert. Kislánya fél éves volt, amikor beadták hozzánk a pályázatot, az apját Ági még 16 évesen ismerte meg, akkor szerettek egymásba. A kapcsolat gyorsan megromlott, párja sokat ivott és durván megverte Ágit. Az egyik különösen szélsőséges incidens után Ági Lilivel egy anyaotthonba menekült, ahol hamarosan nagyon jó kapcsolatot alakított ki a szociális munkásokkal. Kislánya vidám gyerek, akit édesanyja szépen gondoz, szeretget. Ági nagyon kitartó és önálló, szeretett volna mihamarabb ismét munkába állni és addig is, amíg Lili kicsit meg nem nő, pénzt keresni.

A Van Esélyhez varrógépre és varráshoz szükséges eszközökre pályázott, hiszen a bölcsődei várólista nagyon hosszú, és amíg Lili otthon van, édesanyja csak otthon végezhető feladatokat tud ellátni, ezért varrással tervezte kiegészíteni a gyest. Ági nagyon traumatizálódott a párjával való súlyos bántalmazások során. A vele dolgozó segítőkkel és pszichológussal közösen most nagyon keményen dolgozik a történtek és az életútja feldolgozásán, úgy tűnik, hogy az ő esete talán nem lesz tipikus és remélhetőleg sikerül felülírni ezt a kapcsolati mintázatot és a történtek nem ismétlődnek.

Ági a nehéz helyzete ellenére elképesztő életigenléssel vetette bele magát az új életébe. Segítőjével közösen átgondolta a pályázaton nyert pénz elköltésének módját, módszeres válogatás után vette meg azt a varrógépet és azokat az egyéb szerszámokat, eszközöket, amikkel minden felmerülő varró munkát el tud végezni. A méterárú boltban, ahol beszerezte az anyagokat és a cérnákat, összebarátkozott az üzletvezetővel, aki hamarosan munkát is ajánlott neki.

2020 elején úgy tűnt, a sorsa rendeződik. Munkát vállalt egy McDonaldsban, emellett bedolgozott a varrodának, terítőket, függönyöket varrt és magánúton is megkeresték őt varrnivalókkal az emberek. Sőt, hamarosan albérletbe tudott költözni Lilivel!

Amikor 2020 tavaszán beütött a koronavírus járvány, Ági hirtelen minden munkáját elveszítette, az étterem és a varroda is bezárt. Ági komoly krízishelyzetbe került, ezért alapítványunk ismét támogatta őt, hogy át tudja vészelni ezt az időszakot, és megőrizhesse otthonát. Egy havi lakbértámogatást azonnal tudtunk neki adni, emellett megrendeltünk tőle 50 db maszkot, amikkel hajléktalan embereket fogunk segíteni, illetve gyűjtést indítottunk számára, ahol néhány nap alatt 230 ezer forint gyűlt össze! Ez az összeg elég volt ahhoz, hogy Ági és Lili nehezen ugyan, de megtarthassák otthonukat a járvány ideje alatt is.

Szeptembertől Lili ismét oviba ment, a kis család élete lassan visszarázódott a megszokott menetbe, sőt! Ági bejelentett munkát kapott egy varrodában, emellett saját munkákat is vállal és óriási dolog történt: beiratkozott egy esti gimibe! Heti két nap suliba jár és ha minden jól megy, érettségizni fog!

 

Ági

Ágit varrógép beszerzésében támogattuk, hogy önálló lakhatást tudjon teremteni magának és kislányának

akiket segítünk